Zpátky do školy

Pokus

Léto je sice v plném proudu, ovšem studenstvem nejoblíbenější část školního roku, prázdniny, se pomalu blíží ke svému konci. Celá řada z vás, rodičů, už pomalu začíná hloubat nad tím, jakými aktivitami v průběhu následujícího školního roku vyplní volný čas svých potomků tak, aby takový čas byl co nejvíce smysluplný. Většinou asi dobře víte, že v běžném životě to funguje jinak než v pestrobarevných reklamních spotech. V takových se otec vrací ze zaměstnání nabit energií a pln síly a nadšení se prakticky okamžitě začíná věnovat svému rozdováděnému potomstvu, které zákeřně po celý den střádalo síly právě na otcův návrat. Zaměstnáním zlomený tatík ale ve skutečnosti v takovém okamžiku touží spíše po chvilce klidu. V kombinaci se zbídačeným nervovým systémem matky pak mohou vznikat i drobné rodinné třenice, a ty rozhodně nikdo nechce.

         Rodiče proto kují nejrůznější pikle, kterými by zdivočelým ratolestem sebrali trochu energie. Často je vedou k sportovním aktivitám, které, jak známo, tuží zdraví i ducha a svůj účel splňují většinou skvěle. Ve své snaze obrat svou ratolest o přebytečnou energii ale v žádném případě nezapomínejte na posilování právě její dětské dušičky. Nejlépe tak, že přivedete dcerku či synka k hudbě. A že si nejste jisti případným talentem svých dětí? Ideální způsob, jak ho objevit, je zapsat je do základní umělecké školy. Už po roce docházky do hudebky vás učitel poměrně spolehlivě dokáže informovat, jak na tom váš potomek s talentem je. A pokud se vám nedostane pozitivních zpráv, nevěšte hlavu. Nemusíte mít doma za každou cenu Jimiho Hendrixe nebo Beethovena. Stačí, když v dětech vypěstujete kladný vztah k hudbě a když je necháte trávit volný čas tak bohulibou činností, jakou hudba bezesporu je.

         Výběr hudebního nástroje je důležitým krokem. V tomto bodě se určitě vyplatí požádat o radu odborníka a vše s ním do detailu prokonzultovat. Taková akce poměrně často končí tím, že váš prst či prst juniora ukáže na kytaru. Následně budete muset prstem ukázat ještě minimálně jednou, a to při volbě kytary klasické nebo westernové. Klasická kytara je do začátku vhodná hned z několika důvodů. V první řadě je opatřená nylonovými strunami, které jsou k prstům mladého kytaristy soucitnější a jeho hudební začátky s nimi tolik „nebolí“. Vyrábí se v pěti různých velikostech a spolehlivě mezi nimi vyberete vhodný nástroj pro úplného špunta i pro vzrostlejšího pubescenta. Jsou vhodné pro klasické styly a budou je po vás vyžadovat učitelé v základních uměleckých školách. Naproti tomu westernové kytary jsou opatřené kovovými strunami. Ze začátku může být hra na takový nástroj pro dítě nepříjemná, v horším případě se dokonce objeví nechuť ve hře pokračovat. Takovému momentu ale většinou předejdete použitím tenčích strun. Westernová kytara má oproti klasické výhodu v tenčím krku, který je snáze hratelný, a bude vaší volbou, pokud váš potomek touží svými popěvky například tužit partu na táboře u ohýnku.

          Podstatně méně „utrpení“ způsobí prstům malých hudebníků hra na klavír. Pokud se o vás pokoušejí mrákoty při představě, jak do svého bytu ve třetím patře stěhujete křídlo a jak vám na účtu hvízdá meluzína, můžete zůstat v klidu. Na startu kariéry mladého pianisty bohatě poslouží keyboard. Takové zařízení mívá nejen přívětivou cenu, ale také velikost. Není zatěžkané zbytečnými kilogramy a je snadno přenosné. Keyboardy bývají vybavené přehledným displejem, který například ukazuje, jaký tón mistr zrovna hraje nebo jaký tón má zahrát jako další. Disponují množstvím volitelných zvuků a nástrojů a nezřídka také výukovými režimy, které jsou užitečné při seznámení s hudbou. Při výběru nástroje pro náročnější nebo pro mírně pokročilé muzikanty se porozhlédněte mezi stage piany a digitálními piany. Takové nástroje ocení zejména žáci základních uměleckých škol, kteří na hodinách předvádí své umění na klasickém klavíru. Digitální piana jsou osazená v dřevěných stojanech a mají veškeré atributy svých tradičních příbuzných včetně plného rozsahu klaviatury s 88 klávesami a simulací kladívkové mechaniky, zároveň už ale vyžadují patřičný prostor ve vašem příbytku. S prostorem si nebudete muset lámat hlavu v případě stage pian, která se prodávají bez stojanů a doma vám zaberou méně místa. Samotné piano bývá konstrukčně řešené a funkčně vybavené stejně jako piano digitální, ovšem bez zmíněného stojanu.

         Čím dál více začínajících muzikantů spatřuje své hudební vzory za bicími nástroji. Ovšem táže-li se zvídavý rodič potomka, na jaký hudební nástroj že by rád hrál, „bubny“ je to poslední slovo, které obyčejně chce slyšet. Oční bulvy šokovaného otce či matky udělají v takové chvíli zpravidla několik náročných akrobatických triků a hlavou se jim honí představy o příkazech k vystěhování hlučné rodiny z bytu či o dítku vztekajícím se nad přílišnou velikostí nového nástroje. Rodiče smělého budoucího bubeníka ale mohou zůstat klidní a tyto obavy hodit za hlavu. Výrobci klasických bicích nástrojů totiž ctí i dětské touhy a zásobují trh sadami velikostně uzpůsobenými i těm nejmenším. Jistě, ani to neřeší případný problém s hlukem, ten může ovšem velmi efektivně vyřešit elektronická sada bicích. Ta je obvykle podstatně méně objemná, a navíc mívá celou řadu užitečných funkcí, jako například metronom nebo velké množství zvukových nastavení. Veškerý zvuk je pak prostřednictvím sluchátek určený pouze mladému pánovi nebo paní.

         Ať už zvažujete koupi hudebního nástroje proto, že po něm váš potomek touží sám, nebo ho jen chcete zbavit přílišného množství volného času, aby netropil vylomeniny, vždy jde o dobrý počin, který vaše dítko posiluje v mnoha směrech. Pokud snad postrádáte ve hře na hudební nástroj dostatek pohybu, posaďte špunta za bicí a věřte, že se při hodině zapotí rozhodně víc než třeba při tréninku takový plavec.

5.9.2018